2022-09-08 07:43Nyheter

Tydligare regler kring släcksystem för restaurangkök efterfrågas

Joakim Öhman, projektledare släcksystem för restaurangkök, Dafo Brand ABJoakim Öhman, projektledare släcksystem för restaurangkök

 

 ”Bränder i restauranger är ofta svårsläckta. Pålitliga brandskydd i kommersiella kök borde vara tydligare kravställt”.

 

För fastighetsägare med flera restaurangkök i samma byggnad kan det vara en stor utmaning att få överblick och kontroll över brandsäkerheten i restaurangerna. Brandförlopp i restaurangkök är ofta snabba, ibland explosionsartade. På bara några sekunder kan en brand vara fullt utvecklad och katastrofen ett faktum.

 

Idag saknas tydliga krav för högriskmiljöer som komplexa kommersiella kök.

 

”Det innebär stora risker för personal, gäster och verksamheten. Vi som har varit med ett tag har sett konsekvenserna av undermåliga och obefintliga brandskydd i en mängd restauranger. Vi behöver ett förtydligande av regler kring släcksystem för restaurangkök. Önskvärt vore att det blev skarpare rekommendationer i SBF:en, det skulle ge mer tyngd och tydlighet i branschen. Vi som aktörer välkomnar självklart detta, men även fastighetsägare och restaurangägare efterfrågar tydlighet. För brandingenjörer är reglerna otydliga och svårtolkade med konsekvenserna att utlåtanden kan se olika ut beroende på hur brandingenjören tolkar rekommenda­tionerna. I värsta fall blir följden att en olycka sker eller att försäkringsbolaget gör en annan tolkning och inte ersätter skadan”, säger Joakim Öhman, projektledare och produktexpert släcksystem för restaurangkök på Dafo Brand.



Om Dafo Brand AB

Dafo Brand är ett svenskägt familjeföretag med verksamhet i Norden. Med 100 års branscherfarenhet är vi idag en av marknadens största leverantörer av brandskydd och räddningsmateriel. Parallellt med försäljning och service av kvalitetsprodukter erbjuder vi underhåll, utbildning, riskbesiktning, dokumentation och SBA. Vi är den ledande leverantören till brandförsvaren i Sverige och även landets största leverantör av fasta släcksystem. Företagets huvudkontor finns i Tyresö strax söder om Stockholm. Vi har drygt 80 återförsäljare med montage- och servicekapacitet runt om i Sverige och ett stort internationellt nätverk.


Kontaktpersoner

Jeanette Chevalier
Marknadschef
Jeanette Chevalier
Maria Sannebring
Kommunikatör
Maria Sannebring