2024-01-26 14:18Pressmeddelande

Nya regler för kökssläcksystem

Nytt regelkverk för kökssläcksystemSvenska Brandskyddsföreningens (SBF) nya regler för kökssläcksystem SBF 508:1 innehåller specifika riktlinjer och krav för att förbättra brandsäkerheten i köksmiljöer.

Svenska Brandskyddsföreningens nya regelverk för kökssläcksystem SBF 508:1 träder i kraft den 31 mars. Reglerna innehåller specifika riktlinjer och krav på installation, skötsel och underhåll för att förbättra brandsäkerheten i köksmiljöer.

Cirka hälften av alla bränder i hotell och restauranger startar i köket. I många fall är brandhärden fett och matolja från spisar, stekbord eller i fritöser och imkanaler. Fettbränder är svårsläckta och självantänder igen efter släckning om de inte släcks med rätt metod. Därför skyddas ofta restaurangkök med en släckanläggning. Vanligast är att ett automatiskt släcksystem med vätska skyddar utrustningen.

De nya reglerna är utformade i syfte att höja standarden på brandskydd i köksmiljöer och representerar betydande framsteg för att minimera brandrisker och skydda människor och egendom.

“Vi uppmanar branschexperter, företag och köksägare att välkomna och följa de nya riktlinjerna för att skapa tryggare och säkrare köksmiljöer över hela landet”, säger Johan Vikström, Affärsområdeschef Släcksystem & Brandlarm på Dafo.

Regelverket är framtaget tillsammans med försäkringsbolag, installatörsföretag, besiktningsorganisationer, branschorganisationer, sprinklerkonsulter, certifieringsorgan och materialleverantörer.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Johan Vikström, Affärsområdeschef Släcksystem & Brandlarm, Dafo Brand
Tel: 08-572 303 64, johan.vikstrom@dafo.se

För högupplösta bilder:
Jeanette Chevalier, Marknadschef, Dafo Brand
Tel: 08-506 405 01, jeanette.chevalier@dafo.se   Om Dafo Brand AB

Dafo Brand är ett svenskägt familjeföretag med verksamhet i Norden. Med 100 års branscherfarenhet är vi idag en av marknadens största leverantörer av brandskydd och räddningsmateriel. Parallellt med försäljning och service av kvalitetsprodukter erbjuder vi underhåll, utbildning, riskbesiktning, dokumentation och SBA. Vi är den ledande leverantören till brandförsvaren i Sverige och även landets största leverantör av fasta släcksystem. Företagets huvudkontor finns i Tyresö strax söder om Stockholm. Vi har drygt 80 återförsäljare med montage- och servicekapacitet runt om i Sverige och ett stort internationellt nätverk.


Kontaktpersoner

Jeanette Chevalier
Marknadschef
Jeanette Chevalier
Maria Sannebring
Kommunikatör
Maria Sannebring